9000 goede doelen dreigen fiscaal voordeel te verliezen
4 maart 2014 Door: Peter Duijzend

9000 goede doelen dreigen fiscaal voordeel te verliezen

Circa negenduizend goede doelen dreigen hun ANBI status en het daarmee verbonden voordeel te verliezen. Zij hebben namelijk nog geen internetadres doorgegeven aan de Belastingdienst. Sinds 1 januari is dat verplicht. De goede doelen die dat nog niet gedaan hebben, zijn onlangs aangeschreven en hebben tot 7 maart 2014 gekregen om hun internetadres door te geven.

De door de Belastingdienst aangemerkte ANBI’s moeten vanaf dit jaar een eigen website of profielpagina hebben op een publicatieportaal, waarop onder meer de contactgegevens, een beschrijving van de doelstelling, een beleidsplan, financiĆ«le stukken, namen van bestuurders en een actueel verslag te vinden is. Wanneer zij geen internetadres hebben doorgegeven, worden deze organisaties niet meer aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Het intrekken van de ANBI status heeft ondermeer tot gevolg dat deze goede doelen geen vrijstelling meer hebben voor de schenk- en erfbelasting. Daarnaast zijn giften voor donateurs niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het vervallen van de ANBI-beschikking heeft dus niet alleen grote gevolgen voor de organisaties zelf maar ook voor de donateurs.

Goede doelen zonder website kunnen zich aanmelden op het publicatieportaal van www.anbi.nl. Binnen enkele minuten is een internetadres aangemaakt voor de Belastingdienst. Deze kan dan voor aanstaande vrijdag per post ingediend worden. Gebeurt dit niet dan volgt intrekking van de ANBI-beschikking met alle gevolgen van dien.

 

Geef een reactie