Aangepast model schenkingsovereenkomst periodieke giften ?
14 januari 2014 Door: Peter Duijzend

Aangepast model schenkingsovereenkomst periodieke giften ?

De Belastingdienst is door verschillende partijen verzocht om met een aangepast model van haar model schenkingsovereenkomst periodieke giften te komen. Bronnen rondom de VFI en een aantal marktpartijen die ANBI’s adviseren bevestigen dit. De aangeboden modelovereenkomst is onvolledig. Het is nog onduidelijk of de Belastingdienst hier gehoor aan zal geven. Bent u donateur en wilt u een formulier downloaden dan kunt het formulier van Schenkservice gebruiken: modelovereenkomst Periodieke giften van Schenkservice

Onvolledige model schenkingsovereenkomst periodieke giften

Waarom dient de overeenkomst aangepast te worden? Zelf concluderen wij het volgende: De opzeggingsgronden ingeval van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, faillissement uit het giftenbesluit ontbreken. De mogelijkheid om de schenking afhankelijk te maken van een leven anders dan dat van de schenker of zijn partner is bij onachtzaam gebruik een voedingsbron voor fiscale en erfrechtelijke ellende. Daarnaast is de door de Belastingdienst verstrekte betalingsvolmacht niet klaar voor het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA (Single Euro Payments Area).

Verder hoeft de schenker zich niet te legitimeren en wordt er niet om een e-mailadres gevraagd. Leuker kunnen ze het niet maken…..!

ANBI’s doen er goed aan om eerst contact op te nemen met de donateur(s) alvorens zij de overeenkomt tekenen. In overleg met de donateur kan bepaald worden om te wachten met het tekenen van de overeenkomst door de ANBI totdat de nieuwe modelovereenkomst beschikbaar is.

ANBI’s doen er goed aan om hun eigen formulier te ontwikkelen. Indien gewenst kunnen zij contact opnemen met Schenkservice voor het opstellen van een modelovereenkomst periodieke giften.  In dat kader is het volgende artikel ook interessant: ANBI’s bescherm uzelf tegen opportunistische gevers die de periodieke gift voor minimale bijdragen willen gebruiken.

 

Geef een reactie