Culturele ANBI: hoe beoordeelt de Belastingdienst?
10 februari 2014 Door: Peter Duijzend

Culturele ANBI: hoe beoordeelt de Belastingdienst?

Een culturele ANBI is een ANBI die actief is in de beeldende kunst, bouwkunst, erfgoed (musea, archieven, archeologie, monumentenzorg), dans, film, letteren, muziek, popmuziek en (muziek)theater. Hieronder vallen bijvoorbeeld theatergroepen, schouwburgen, bibliotheken, filmhuizen, poppodia, letterenfestivals, filmfestivals, architectuurcentra, presentatie-instellingen en musea.

Hoe worden theaters beoordeeld door het ANBI-team van de Belastingdienst?

Het ANBI-team volgt bij de beoordeling van de ANBI-status voor theaters een stappenplan waarbij de programmering centraal staat. Gekeken wordt of met een brede programmering van podiumkunstenvoorstellingen een breed publiek wordt bediend. Verder is het door invoering van de Geefwet mogelijk dat een culturele ANBI, ter financiering van de algemeen nuttige activiteiten, commerciële activiteiten ontplooit. Zo mag bijvoorbeeld een theater café- en restaurantactiviteiten en verhuuractiviteiten ontplooien. Vereiste is dat deze activiteiten een positieve opbrengst genereren en dat die opbrengsten binnen een redelijke termijn daadwerkelijk voor algemeen nuttige activiteiten worden aangewend. Er moet uiteraard nog wel sprake zijn van een theater met eigen algemeen nuttige theateractiviteiten (programmering) en niet louter van een commerciële exploitatie van een gebouw.

Giften aan culturele ANBI’s

Doet u een gift aan 1 of meer culturele ANBI’s? Vanaf 2012 mag u door de Geefwet, wanneer u uw aftrekpost berekent, uw gift verhogen met 25%. Per jaar is de verhoging maximaal € 1.250.

 

Geef een reactie