Meldpunt misbruik algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s)
22 november 2013 Door: Peter Duijzend

Meldpunt misbruik algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s)

Vermoedt u dat een algemeen nut beogende instelling (ANBI) misbruik maakt van haar ANBI-status? Dan kunt u dat aan de Belastingdienst doorgeven. De ANBI-wetgeving kent namelijk specifieke weigerings- of intrekkingsgronden. Als u van mening bent dat een ANBI niet in lijn handelt met de regelgeving dan kunt u dit doorgeven aan het meldpunt misbruik ANBI van de Belastingdienst.

Misbruik door een ANBI

U kunt bij misbruik denken aan gelden die het goede doel niet bereiken, maar ergens anders voor worden gebruikt of worden achtergehouden. Een andere mogelijkheid is dat de instelling iets geheel anders doet dan in de statuten staat.

Misbruik melden ANBI

U kunt uw vermoeden van misbruik doorgeven via MeldpuntMisbruikANBI@belastingdienst.nl of via de BelastingTelefoon (0800 0543). U kunt uw vermoeden van misbruik ook schriftelijk doorgeven aan:

Belastingdienst/Kantoor ‘s-Hertogenbosch,
ANBI team
Postbus 90056
5600 PJ Eindhoven

Wat doet het Meldpunt Misbruik ANBI’s?

Na ontvangst van een melding kan de Belastingdienst een onderzoek instellen naar de handelswijze van de bestuurder of de organisatie. Op die manier kan de Belastingdienst ingrijpen als een organisatie of bestuurder de fout in gaat.

Hoe weet ik of een goed doel de ANBI-status heeft?

Wilt u controleren of een goeddoelinstelling de ANBI status heeft ga dan naar het register van de Belastingdienst:

Bron: Belastingdienst

Geef een reactie