Schenken heeft ook voor de donateur belastingvoordelen
2 maart 2014 Door: Peter Duijzend

Schenken heeft ook voor de donateur belastingvoordelen

Schenken aan een ANBI kan, afhankelijk van de vorm die je kiest, aardige belastingvoordelen opleveren. Vanaf dit jaar is een gang naar de notaris niet meer nodig. Om geefgedrag in Nederland te stimuleren, heeft de overheid een aantal stimulatiemaatregelen genomen in de vorm van belastingvoordelen. Gedachte hierachter is dat de overheid zelf minder hoeft uit te geven als goede doelen/donateurs dat zelf doen.

Periodieke giften

Er zijn 2 manieren om als donateur te profiteren van een belastingvoordeel. Allereerst bestaat de mogelijkheid een periodieke gift af te trekken van de belasting. Het voordeel is dat deze volledig aftrekbaar is. De naam is wat verwarrend bij de Belastingaangifte want niet iedere periodiek overgemaakte gift is een periodieke gift in de betekenis van de Belastingdienst. Om te profiteren van deze maximale giftenaftrek moet je minimaal 5 jaar een vast bedrag naar een goed doel overmaken. Dit moet je vooraf schriftelijk vastleggen.

Tot 1 januari moest je de periodieke gift vastleggen bij de notaris, maar dat is niet meer verplicht. Je mag nu zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. Deze kan je hier downloaden: modelovereenkomst Periodieke giften van Schenkservice. Het model van Schenkservice geeft maximale zekerheid voor de donateur. Je mag de schenking namelijk zonder fiscale gevolgen stoppen als je arbeidsongeschikt of onvrijwillig werkloos raakt, het goede doel geen ANBI meer is of failliet gaat.

Gewone giften

Daarnaast bestaat de mogelijkheid eenmalige giften af te trekken. Donateurs komen hiervoor in aanmerking als het totale bedrag aan giften in een jaar hoger is dan 1 procent van het verzamelinkomen, met een minimum van 60 euro. Elke euro boven deze grens is aftrekbaar tot een maximum van 10 procent van het inkomen. Heb je een jaarinkomen van € 40.000,- dan is je drempel € 400,-. Geef je in een jaar € 500,- dan is slechts € 100,- aftrekbaar. Geeft je de € 500,- als periodieke gift dan is € 500,- aftrekbaar.

ANBI – Algemeen nut beogende instelling

Een periodieke of gewone gift is slechts aftrekbaar als deze gedaan is aan een ANBI. Een ANBI is een instelling die zich voor minstens 90 procent inzet voor het algemeen nut. Van de fiscus moet een ANBI aan een aantal administratieve regels voldoen. Zo moet deze beschikken over een beleidsplan en een gedegen financiële administratie. Vanaf dit jaar moeten zij ook een aantal gegevens publiceren op internet.

Geef een reactie