Sponsorgift belastingvrij ? Hoe zit het met sponsoring en giftenaftrek?
1 oktober 2019 Door: Peter Duijzend

Sponsorgift belastingvrij ? Hoe zit het met sponsoring en giftenaftrek?

Vraag: Onze stichting is een ANBI geregistreerde stichting. Momenteel zijn wij in gesprek met een bedrijf dat ons wil sponsoren. Uit de huidige richtlijnen maak ik op dat het bedrijf deze sponsorgift belastingvrij kan schenken. Aan de sponsorgift zit een project verbonden. Kunt u mij uitleggen of dit inderdaad het geval is? 

Vooropgesteld moet het duidelijk zijn of het een gift betreft of sponsoring door een bedrijf. Er is sprake van een gift als er geen (op geld waardeerbare) tegenprestatie is. Is het een gift door een bv dan is deze onder voorwaarden aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Bij sponsoring is er dus wel een tegenprestatie bijvoorbeeld in de vorm van reclame voor het bedrijf. In het laatste geval ontvangt het bedrijf een factuur van de ANBI-stichting voor de reclame activiteiten. De ontvangen factuur is een kostenpost en komt in mindering op de winst van de onderneming. Of er al dan niet btw op de factuur vermeld dient te worden daar moet u zich over laten informeren door een fiscalist.