Staatssecretaris Weekers reageert op vragen over intrekken ANBI status
6 december 2013 Door: Peter Duijzend

Staatssecretaris Weekers reageert op vragen over intrekken ANBI status

Staatssecretaris Weekers reageert in een brief naar de Tweede Kamer vragen over de halfjaarsrapportage van de Belastingdienst. Uit de rapportage blijkt dat in bijna 1/3 van de gevallen waarin de Belastingdienst controleert de ANBI-status wordt ingetrokken. De volgende vragen zijn gesteld:

 

Hoe kan worden verklaard dat, na toezichtsacties bij ANBI’s, in bijna een derde van de gevallen de ANBI-status moet worden ontnomen?

“De ANBI-beschikking wordt op aanvraag afgegeven. In veel gevallen gaat het bij deze aanvraag om nieuwe instellingen die op dat moment nog geen feitelijke activiteiten ontplooien. Wanneer er op een later moment naar de feitelijke activiteiten onderzoek wordt gedaan, leidt dat in een aantal gevallen tot intrekking. Doordat het toezicht risicogericht plaatsvindt, stuit de Belastingdienst relatief vaak op ANBI’s”.

 

Welke meest voorkomende redenen zijn aan te voeren voor het intrekken van de ANBI-status in 105 gevallen?

“In verreweg de meeste gevallen wordt geconstateerd dat de instelling niet voldoet aan het criterium dat het algemeen belang geheel of nagenoeg geheel wordt gediend”.

 

Hoe vaak wordt een ANBI gemiddeld genomen aan toezicht onderworpen?

“Het toezicht op ANBI’s is risicogericht. Dit houdt in dat er niet sprake is van een stelsel waarbij iedere ANBI op een bepaald moment aan toezicht onderworpen wordt. Door gebruik te maken van intelligence en signalen die vanuit de Belastingdienst, maar ook vanuit de samenleving voortkomen, wordt telkens opnieuw bekeken bij welke ANBI’s mogelijk sprake is van omstandigheden die tot concrete toezichtacties nopen. Dit gebeurt dan door onderzoek ter plaatse of boekenonderzoek. Daarnaast vindt ook toezicht plaats door het opvragen van jaarstukken”.

Bron: Rijksoverheid.nl

2 thoughts on “Staatssecretaris Weekers reageert op vragen over intrekken ANBI status


    Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'anbi_comment' not found or invalid function name in /home/customer/www/anbi.nl/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php on line 183

Geef een reactie