Veelgestelde vragen

Vragen voor en door ANBI's en over ANBI.nl

 • Heeft een naamswijziging stichting gevolgen voor de ANBI-status?

  Stichting X heeft haar naam veranderd in Stichting Y. Dit is via notariële akte vastgelegd. Stichting X heeft een ANBI-status. Welke stappen moeten wij ondernemen om er voor te zorgen dat deze ANBI-status overgaat op de nieuwe Stichting Y? De naamswijziging heeft in beginsel geen gevolgen voor de ANBI-status. De stichting houdt hetzelfde KvK nummer en RSIN nummer. De notaris heeft de nieuwe naam doorgegeven aan de KvK. Als het goed is geeft de KvK dit ook door aan de Belastingdienst. Zekerheidshalve raad ik u aan om zelf de naamswijziging kenbaar te maken aan de Belastingdienst waar de stichting onder ressorteert. Als de naamswijziging is doorgevoerd dan is de stichting onder de nieuwe naam te vinden in het ANBI-register. Wijzigt ook het internetadres met betrekking tot de publicatieverplichting dan kunt u dit doorgeven met opgaaf of wijziging internetadres ANBI.

 • Hoe kan ik zoeken in het ANBI register van de Belastingdienst?

  De Belastingdienst houdt op haar website bij welke instellingen zijn aangemerkt als ANBI. U kunt hier achterhalen vanaf wanneer een goed doel is aangemerkt als ANBI en wanneer de beschikking is vervallen. Binnenkort wordt hierbij het internetadres vermeld waarop een ANBI haar gegevens publiceert (wettelijke verplichting m.i.v. 2014). Het is mogelijk dat u een instelling niet kunt vinden met het programma ANBI opzoeken. Daarvoor kunnen 3 redenen zijn:

  • De instelling is nooit aangewezen als ANBI;
  • De instelling is wel aangewezen als ANBI, maar is bij de notaris opgericht onder een andere naam;
  • De instelling is wel aangewezen als ANBI, maar valt onder een groepsbeschikking voor kerkgenootschappen.

  Ga direct naar het ANBI-register van de Belastingdienst>>>

 • Is www.anbi.nl een website van de Belastingdienst?

  Nee, ANBI.nl is een website van Intervivos B.V. handelend onder de naam ANBI.nl. Intervivos B.V. is gevestigd te Hilversum aan de Vreelandseweg 7 (1216CG). Wilt u contact met ons opnemen maak dan gebruik van het contactformulier.

 • Waarom kan ik een ANBI niet terugvinden op anbi.nl?

  ANBI.nl is een commercieel initiatief en bedoeld voor ANBI’s die geen website hebben of het praktischer vinden om de informatie op www.anbi.nl te publiceren. Om getoond te worden in de zoekresultaten is dus het afsluiten van een abonnement noodzakelijk. Uw organisatie aanmelden op ANBI.nl kan via deze link>>>. Na uw aanmelding kunt u uw organisatie terugvinden in de getoonde resultaten. Aanmelding is zo geregeld.

Vragen door en voor particulieren

 • Vraag 3

  De informatie op deze pagina wordt op korte termijn bijgewerkt.

 • Vraag 2

  De informatie op deze pagina wordt op korte termijn bijgewerkt.